Cura Sanat

"Waar de kunst van de geneeskunde is geliefd,
                                  is er ook liefde voor de mensheid"                     Hippocrates.

Een stukje geschiedenis van de voetreflexologie

Er zijn aanwijzingen dat de behandeling met drukpunten al meer dan 5000 jaar geleden bekend was in China, India, Egypte en bij verschillende indianenstammen in Noord- en Zuid-Amerika.

Het is bekend dat in Europa drukpuntbehandelingen met succes werden ingezet bij de bestrijding van pijn bij bekende persoonlijkheden. Reeds in 1582 publiceerde Dr. Ball, arts in Leipzig, een artikel over de behandeling van organen met drukpunt massage.

Begin 20ste eeuw is deze methode "herontdekt" door de KNO-arts Dr. William Fitzerald, geboren in 1872 in Middletown in de VS, en hij wordt als de grondlegger van de hedendaagse westerse reflexzonetherapie gezien.
Hij heeft een boek geschreven waarin hij zijn ervaringen met patiŽnten beschrijft. Dit boek heeft ervoor gezorgd dat zijn theorie in die tijd grote bekendheid kreeg in de VS.

Egyptische muurschildering Physiotherapeute Eunice Ingham heeft aan de hand van dit boek en haar ervaringen in haar praktijk technieken ontwikkelt voor voetreflex-massage.
Leerlingen van haar hebben haar methode verder ontwikkel en er zijn nu verschillende scholen met ieder hun eigen kwaliteit, die tezamen de westerse voetreflexologie vormen.

Muurschildering in de graftombe van ANKHMAHOR.


De tekst hierbij luidt:

"U doet mij toch geen pijn?"     De behandelaar antwoordt:   "Ik zal u zo behandelen dat u mij zult prijzen".